A legtöbb komáromit elszomorítja, hogy a szemünk láttára válik az enyészet martalékává a volt Poliklinika épülete. Komárom egyik impozáns épülete, mely a Klapka téren, a városháza szomszédságában fekszik, sokáig gazdátlannak tűnt. A legnagyobb gondot most is az jelenti, hogy az illetékeseknek fogalmuk sincs, mit kezdjenek vele.

A volt Poliklinika épületének helyén a 19. században két ház állt, amiket később lebontottak. A ma is álló épületet 1884-ben emelte Ney Béla budapesti építész tervei szerint az Első Komáromi Takarékpénztár, s bérházként működött. A második világháború után a bérház állami tulajdonba került, majd a Járási Népegészségügyi Intézet kapta meg, amely rendelőintézetként használta, ekkortól kezdték Poliklinikának nevezni. 2003-ban átkerült a Nyitra Megyei Önkormányzat tulajdonába, amely évekig nem használta semmire, s állaga egyre csak romlott.

Az egyre lehangolóbb állapotot látva már az előző városvezetés is próbálkozott az épület átvételével, azonban az akkori igyekezetek nem jártak sikerrel. Az önkormányzat az épületért és a telekért cserébe városi telkeket ajánlott, elsősorban olyan ingatlanok alatt, amelyek megyei tulajdonban vannak. A megye végül az új városvezetés idején változtatott a hozzáállásán, 2011 szeptemberében a megyei, majd októberben a városi testület is jóváhagyta a cserét, aminek köszönhetően a Poliklinika a városhoz került. A becsült érték alapján 797 ezer eurót ért a patinás épület, amiért a város ugyanilyen értékben adott át telkeket.

Eddig senkinek nem kellett

Az épület átvétele a városi képviselő-testület teljes támogatottsága mellett zajlott, azonban senkinek nem volt konkrét elképzelése arról, mire használhatná Komárom. Az egyértelmű volt, hogy a város saját erőből képtelen az épület felújítására, maradt az értékesítés (esetleges bérbeadás) vagy a külső pályázati források bevonása. 2013-ban aztán megszületett a szándék az értékesítésre, először júniusban, majd októberben hirdették meg eladásra. A kiírás nemcsak a helyi lapokban, de országos (különleges épületekre specializálódó) ingatlanközvetítő weboldalon is megjelent szlovák és angol nyelven. A két próbálkozás azonban sikertelen volt, még csak érdeklődő sem akadt.

Tovább a cikkre …