Az év végén a képviselő-testület nagy többséggel elfogadta Komárom 2018-as költségvetését, amelyből felmérhető, merre tart a város az idei évbe. A tervezés soha nem könnyű, mindig akadnak az év folyamán váratlan helyzetek. A körülmények is változnak, mivel nem csak a bevételek növekednek, hanem számos kiadás is egyben. A költségvetésnek azonban meg kell mutatni a fontosabb prioritásokat.

Talán az egyik legfontosabb tényező, ami a lakosokat érinti, hogy nem változik az adók és illetékek nagysága. A költségvetés bevételi oldala mégis emelkedik, elsősorban az állam által közvetített jövedéki adók növekedése miatt. Ennek kapcsán azonban érdemes tudni, hogy az állam nem csak több pénzt adott, hanem emeléseket és új kiadásokat is törvénybe vésett, így a többlet jelentős részét el is költi. Említhetnénk a minimálbér (eddigi legnagyobb) emelését, a kötelező fizetésemelést, a hétvégi és éjszakai pótlékok jelentős emelését. Új szabályok várhatóak az idősgondozás finanszírozásában, de új biztonsági előírásokat is bevezettek, aminek megvalósítása euró tízezrekbe kerül.

Ami a fontosabb számokat illeti: 22,8 millió eurós kiadással-bevétellel tervez a költségvetés. Ennek jelentős része kötött kiadás (iskolák, óvodák, idősek otthona, művelődési központ létesítmények, szervezetek), amely bizonyos tevékenységekhez kötött. Adottak a kötelező szolgáltatások – szemét elhordása, kaszálás, úttakarítás stb. – ami szintén szerződésekhez és körülményekhez igazodik. A költségvetés kreatívabb része (milyen fejlesztések legyenek?) jóval alacsonyabb, csupán néhány százezer eurós tétel. Ez növekedhet bizonyos ingatlanok eladásával, és a város fontos célja külső források bevonása is.

A 2018-as költségvetés kiemelten gondol a családokra. Tavaly 200 ezerre, idén már 300 ezerre emelkedett az oktatási intézmények javítására szánt összeg. Sajnos Komárom negatív rekordtartó olyan tekintetben, hogy az elmúlt két és fél évtizedbe egyetlen egy iskola sem lett felújítva (mindamellett „fekete listát” hagyott maga után az előző városvezetés). Ebből az összegből 6 iskola, 11 óvoda és 4 konyha kap támogatást és 3 és fél ezer komáromi családot érint.

Tovább bővült az eddig sem szűkmarkú sporttámogatási rendszer, hiszen a 260 ezer eurónyi sportdotáción kívül további százezrek mennek a létesítmények fenntartására. A támogatás tovább emelkedett egy olyan 200 ezres alappal, amelynek célja a sporttal kapcsolatos létesítmények felújítása. Szóba kerülhet a kinti fürdő medencéjének felújítása, az iskolák tornatermeinek rendbe tétele és persze a sportklubok által használt helyek fejlesztése. Ez korántsem csak a közel 1500 regisztrált komáromi sportolót érinti, de az „iskolás családokat” és minden (egészséges) mozgásra vágyót. A testület egyértelműen kimondta, hogy nem a klubok tevékenységére kell tovább emelni a pénzt, hanem a körülmények javítására, így elsősorban a komáromi sportszeretők és utánpótlás kerül jobb helyzetbe.

A fiatalok mellett a szépkorúakról sem feledkezik meg a büdzsé, mivel az idősek otthonára 160 ezer, a gondozószolgálatra viszont 520 ezer eurós kiadást tervez, utóbbinak egy jelentős részét állami támogatásból fedezve.

Folytatódnak olyan programok, mint a járdafelújítás, amelyre idén is 150 ezer eurót hagytak jóvá a képviselők. Ugyancsak tovább halad a munka a megyeháza homlokzatának felújításával 150 ezer eurós összeggel, az utcafront befejezése és az egyik oldal kerül sorra. Ugyancsak jut pénz új kukákra, kukatárolók felújítására, játszóterek rendbe tételére, de a belváros és a panel program is folytatódik. Persze a tennivaló rengeteg, de a lényeg hogy folyamatosak legyenek a fejlesztések.

Ahány képviselő, annyi elképzelés arról, hogyan kéne hatékonyan a pénzt elkölteni. Az ötletek többsége jó, de a források mégis korlátozottak. A közös egyeztetések úgy hozták, hogy módosító javaslat nélkül, nagy többséggel lett a költségvetés megszavazva. Remélhetőleg az év elején a város lekerül a hírhedt fekete listáról és az elkészített projektek közül több sikeres lesz. Így még további összegekből szépülhet a város.