Igazán büszkék lehetünk a sportéletre Komáromban. Nem csak kiváló eredményeket érnek el a sportolóink, de több sportág nagyon jól teljesít és a regisztrált sportolók száma is arra mutat, hogy sokan –fiatalabbak és idősebbek egyaránt – sportolnak. Jó látni azt is, hogy egyre nagyobb a nyüzsgés a kerékpárúton is, a futók és a bringások száma is növekszik.

Márpedig a sport jó befektetés, hiszen nem csak az egészséges életmódot segíti, de közösségépítő, önfegyelemre és kitartásra nevel, mindamellett a város hírnevét is messze repíti. Ki ne ismerné országszerte a komáromi kajakosokat, a kosárlabdacsapat elszánt rajongótáborát, a komáromi vízben edződött Gergely Pistát vagy a válogatottig jutó több komáromi focistát. A lista korántsem teljes. Komáromban több mint 30 klub tevékenykedik, a regisztrált sportolók száma meghaladja a 1800-at, amelynek több mint fele ifjúsági sportoló.

A sport viszont nem olcsó tevékenység, a felső határ nem adott, mindig lehet még többet erre költeni. A városi kiadások esetén azonban kötelező megtartani a megfelelő arányokat, mivel a sport mellett még ott az ugyanolyan fontos oktatás, kultúra vagy az idősgondozás, nem beszélve e fejlesztésekről, amiben bőven van mit behozni városunkban. A környező városok kiadásait tekintve Komáromban jóval átlagon felüli a támogatás sportra és ezek az összegek tovább növekednek. Léteznek közvetlen támogatások, de közvetve további százezrek mennek erre a célra.

A sporttámogatások esetén a leggyakrabban a sportalap összege hangzik el, ami idén 268 ezer euróra emelkedett. 33 kérvényező kapott éves támogatást, további 18 esetben egy rendezvény megszervezésére adott segítséget az önkormányzat. Ezen felül viszont még nagyobb összeg jut a sportra a létesítmények fenntartásával, hiszen a Comorra Servisen keresztül erre a célra tavaly 457 ezer eurót költött a város, amelynek jelentős részét (a bevételek leszámolását figyelembe véve) az önkormányzatnak kellett dotálni. A legköltségesebb létesítmény a városi uszoda, amely 150 ezres éves átlagos fenntartási költsége mellett 85 ezer a városi dotáció. A spotcsarnokra tavaly 137 ezret költöttünk, amiből 53 ezret a városnak kellett pótolni. De jelentős összeg megy a csónakházra, a korcsolyapályára és a focipályára is, amelyeknél a városi hozzájárulás ugyancsak több tízezer euró. Nehezebben lekövethető sporttámogatások mennek különböző szervezeteken (mint például a szabadidőközpont) keresztül, de vannak olyan klubok, amelyek olyan kedvezményeket kapnak a létesítmények bérlésére, ami éves szinte több ezer euró megtakarítást (városnak kiadást) jelent.

A létesítmények felújítására további pénzeket kell költeni. A fedett uszoda tanmedencéjére két és fél éve 85 ezer eurót költött a város, tavaly ősszel a nagymedencére, talajfűtésre és a vízkeringető rendszerre ment 228 ezer. Idén egy újszerű programmal emelkedik tovább a sortra szánt támogatás, sportlétesítmények felújítására különített el az önkormányzat 200 ezer eurós összeget. A képviselők döntése alapján ebből 67 ezer eurós összegben megújul a strand nagymedencéje, négy klub kap különböző javításokra 48 ezer eurót, 84 ezer eurós összegben pedig javítások és fejlesztések lesznek négy iskola – Eötvös, Komensky, Munka és Rozmaring utca – tornatermében.

Nagy öröm számunkra, hogy a focistadionra érkezik 5,9 millió euró a magyar kormánytól, azonban egy új stadion fenntartása nagyon komoly összeg, amiből minden bizonnyal a városra is hárul majd egy jelentős tétel, ami szintén a sportra szánt összegeket emeli.

Komáromban egyre nagyobb összeget költünk sportra. Valakinek nézőként jut egy kellemes sportélmény, de sok családot résztvevőként érint a támogatás, ahol a bölcs mondás szerint „ennyivel kevesebbet kell költeni gyógyszerre”. Éppen ezért a legfontosabb célja a bárminemű támogatásnak és fejlesztésnek, hogy minél több komáromit mozgassunk meg és vigyük ki a jó levegőre. A sportról ne csak beszélgessünk, hanem egyre gyakrabban találkozzunk a terepen.