Az autók számának gyors emelkedésével egyre nagyobb gondot jelent a parkolás a legtöbb városban. Nem csak az okoz fejtörést, hogy a belvárosban hogyan a legésszerűbb egy természetes körforgást életben tartani, de már a lakónegyedekben is gyakran a napi rutin része a parkolóhely vadászata. Természetesen mindenki a lehető legközelebb szeretne parkolni lakóhelyéhez, de a kapacitás véges. A gépjárművek száma megsokszorozódott, nem ritka az olyan család, ahol már két autó van. A terület viszont ugyanannyi maradt.

A belváros esetén az elsődleges szempontnak a forgalom pörgetését tartják a szakemberek. Ne parkoljanak autók a város szívében a nyolc órás munkaidő alatt, mert az bénítja az életet, a fejlődést. A parkolódíj fizetésének elsősorban azt a célt kell szolgálni, hogy folyamatosan cserélődhessenek az autók, a bevételt pedig (úgy mint Komáromban) a közlekedésre kell visszaforgatni. Jól látható Komáromban is, hogy mennyi autó nyüzsög napközben. A délutáni óráktól és a hétvégén pedig már ingyenes a parkolás, így a pihenni, korzózni vagy fagyizni vágyókra ez nem ró plusz terhet, a vállalkozásokat sem gátolja.

Kevesebb szó esik a lakózónákban parkolásról, pedig egyre tarthatatlanabb a helyzet. A lakosok parkolóhelyek kiépítését követelik, de olyan mennyiségű parkolóhely hiányzik, amivel szinte lehetetlen lépést tartani. Akadnak Komáromban olyan hétemeletes tömbházak, amelyek mellé az építésekor egyetlen parkolóhelyet sem terveztek. De ahol már épültek parkolóhelyek, ott is egy olyan mennyiségre, aminek most már 5-6 szorosára volna szükség, de ez a szám még tovább emelkedik. Gondolhatnánk új parkolóhelyek kiépítésére is, de azzal folyamatosan az összes zöld felületet le kéne borítani, ami ellen szintén sokan emelnek kifogást, megfelelő életteret követelve a családoknak. A kacifántos keresztbe-kasul parkolás sem megoldás, ahol a rendőröktől várhatnánk a megoldást, akik igyekeznek az autósok és a bejelentő lakosok szempontjait is megérteni, de lehetetlen mindenkinek tetsző megoldást találniuk. Kezelni kell a szolgálati járművek, furgonok parkolásának kérdését, mivel elfogadhatatlan, hogy a lakótelepeken taxik vagy más nagyobb járművek szűkítik a lakosok mozgásterét.

Mi lehet a megoldás a helyzet kezelésére? Talán nem véletlen, hogy akadnak már olyan szlovákiai városok, ahol parkolási rendet készítenek a lakótelepi zónákra is. A cél nem a sarcolás, hanem a szabályozás, hogy valamiféle rend legyen. Az egyik ilyen példa azon alapul, hogy egy háztartáshoz egy autó biztosítva legyen, a további gépkocsi parkolásáért viszont már fizetni kell, és ezt az összeget új parkolóhelyek kiépítésére fordítják.

Akadnak olyan helyek, ahol a lakosok bevonásával épülnek ki új parkolóhelyek, mivel szinte minden város forráshiánnyal küzd és nincs elég pénze (pályázati pénz erre nincs) új helyek kiépítésére. Ezekben a városokban a lakosok fizetik meg a parkolóhely árát, azonban cserébe 5-10 évre előre biztosítva van a parkolóhelyük. Akadnak városok, ahol a tér hiányát mélygarázsok építésében látják, mivel akár egy játszótér alatt is elférhet sok autó. Itt ugyancsak az autótulajdonosok bevonásával zajlik több helyen a költséges építkezés, de ezzel szinte védett garázshelyhez juthat egy lakos.

Az urbanisták, a modern városok tervezői javasolják még a forgalom átszervezését. Az utcák egyirányúsításával körforgásban mozgatható a forgalom, az utak mentén így több parkolóhely nyerhető. Minden bizonnyal a jövőben a gyűjtőparkolók is fontos szerepet kapnak a napi mozgásban, ezeket viszont szervesen rá kell kötni a tömegközlekedésre. A helyi adottságok miatt (olcsó taxi) a komáromi városi tömegközlekedés vergődik, de a város jövőképében ott kell lenni egy hatékony, kényelmes és utasbarát tömegközlekedésnek. Itt említhetnénk még a kerékpározás lehetőségét, hiszen a nyugat-európai példák jól mutatják, hogy ez is egy hatékony megoldás a sűrű forgalom, a tér hiányának enyhítésére. Még idén ki lesz építve két kerékpár megosztó dokk is Komáromban, de a jövőben ez az irány is segíthet a parkolási teher enyhítésében.

Felmerül a kérdés, hogy a város miért nem egy átfogó koncepció mellett halad? Nos, a városnak készült már 10 éve koncepciója a parkolóhelyek kiépítésére, csak sajnos nem azt követte a testület. Létezik közlekedési koncepció is, azonban ennek megvalósítása elmaradt. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a körülmények is sokat változtak 10 év alatt, és talán már azon sem lepődnénk meg, ha újabb 10 év múlva egy drón hozná házhoz a bevásárlást, és autómegosztó gyűjtőpontokban kölcsönözhetnénk autót, amikor nekünk tetszik. Ezek már most is léteznek. Egy szakmai alapokra épülő átfogó tervet azért mégis le kell rakni az asztalra, hogy ne csak kergessük az új trendeket és gondokat, hanem mi alakítsuk a város képét.