A jégkorongjátékos legendát, Wayne Gretzkyt visszavonulásakor arról kérdezték, hogy mi a titka, miként lett minden idők legjobb játékosa? Tömören annyit válaszolt: „Nem oda korcsolyáztam, ahol a korong van, hanem ahova majd érkezik”. A tanácsot érdemes megfontolni a város jövőjének tervezésekor is, hogy a sikerek ne maradjanak el.

Az elmúlt évek leginkább arról szóltak – és szólnak ma is –, hogy utolérjük magunkat, hogy odaérjünk, ahol a korong van, pótolni kellett a lemaradásunkat több téren. A szomszéd falvakban már új fürdőket építenek, de mi lemaradtunk erről, tavaly viszont már megújult a nagymedence az uszodában, a kinti strandon már legalább van csúszda és harminc év után a medence is megújul. A sokáig elhanyagolt utak és járdák végre látható módon új formát kapnak. A belvárosi parkokban meg lehet pihenni, játszóterek újulnak és épülnek meg, a lakótelepeken parkolóhelyek és kukatárolók épülnek. Történelmi épületet (megyeházát, erődöt) renoválunk, hosszú évek óta először volt vízvezeték teljes cseréje több százezer euró értékben. Már az éves rendezvénynaptár is kezd Komáromhoz méltó lenni. Iskolák és tornatermek javítására kiemelt összeg jut. A lista nem teljes, de ezzel még mindig nem lehetünk elégedettek, mivel ezzel csupán „utolérjük a korongot”, csak a lemaradásunkat próbáljuk behozni.

De merre kéne mozogni, hogy oda érjünk, ahol a korong lesz, hogy nyerésre álljunk? Az egyik ilyen vonal egészen biztos az okos város (smart city) program, amely új alapokra próbálja helyezni a lakosokkal történő kapcsolattartást és a szolgáltatásokat. Nem csupán arról van szó, hogy kihasználjuk a mobil- vagy más számítástechnikai eszközöket, hanem olyan újszerű megoldásokról, amikkel hatékonyabban lehet működni. Az újfajta dolgokkal sokszor bizonytalanul mozgunk, pedig óriási lehetőségeket rejtenek, ráadásul a mai világ fejlődési tempójánál könnyen lemaradhatunk a versenyképességben.

Egyre több képzés és konferencia próbálja bemutatni azokat a lehetőségeket, amelyek már léteznek, és nagy sebességgel bővülnek. Miként lehet új alapokra helyezni a lakosokkal a kapcsolattartást, ami érintheti az igények bejelentését, információkérést, és azt, hogy a komáromiak gyakrabban mondhassanak véleményt, konkrét ügyekben dönthessenek, például különböző fejlesztési elképzelések fontosságának meghatározásáról. A közpénzek költését olyan módon kell láthatóvá tenni, hogy állandó és naprakész információja lehessen mindenkinek. Ebben már történtek jelentős előrelépések.

Számos lehetőséget rejt a közlekedés és az aktív helymeghatározás. Hasznosak lehetnek az új eszközök a tömegközlekedés átszervezésében, ahol nem csak a pontos érkezésről kaphatunk azonnali információt, de akár a kisebb buszok indulását is lehet az igényekhez igazítani. Az egyre nagyobb forgalomra ad választ a kerékpár- és autó megosztó rendszer, ami több városban működik már, és megkímél a parkolási gondoktól, sok esetben a dugóktól. Elektromos autókra már most is pályázik a város, jó eséllyel nemsokára egy elektromos busz közlekedhet városunkban.
A helymeghatározás olyan lehetőségeket is kínál, hogy a lakosok pontos (anonim) mozgásának meghatározásával lehet tervezni az új járdákat, tárolókat és szolgáltatásokat a valós igények szerint. Ez már egy létező dolog Szlovákiában is, ahogy az is megoldható már, hogy „okos kukák” pontosan jelezzék, mikor telt meg egy tároló, így nem kell félig üres, vagy éppen túlpakolt kukát üríteni, ami nem csak gazdaságosabbá teszi a rendszert, de a környezetünk is szebb lehet.

Megemlíthetnénk a modern megoldásokat az energetikai szolgáltatásokban, amellyel nem csak spórolhatunk, de a bosszantó hibák elhárítása is hatékonyabbá válhat. Nagy a lemaradás Komáromban a közvilágítás felújítása terén, nemcsak a közel 4 ezer lámpatest nagy része nem felel meg a kor követelményeinek, de a hálózat is elavult, sokszor balesetveszélyes. Az új megoldások viszont akár már SIM kártya alapú lámpatesteket is kínálnak, amelyeknek így állandó a kapcsolata központtal, a fényerősség mindig csak a szükségesre van állítva, sőt, a hibabejelentés is automatikus.

Komoly terület még az egyre fontosabbá váló közbiztonság, ahol a technikai megoldások sora hosszú. Az újfajta kamerarendszerek sok lehetőséget rejtenek, mivel nehéz mindenhol jelen lenni. Okos karkötők tesztelése már Komáromban is zajlik, amivel idősebb emberek – vagy akár gyerekek – azonnal, egy gombnyomással hívhatnak segítséget.

Az okos megoldások ugyancsak nagy lehetőséget kínálnak abban, hogy a lakosok részéről újra erősebb legyen a bizalom, és bekapcsolódva közösen alakuljon a város jövője. És akkor oda juthatunk, ahova a korong még csak érkezik.