A ZF Slovakia megkezdte a toborzást Komáromban is. A 40 országban jelen lévő, 230 telepet működtető és több mint 146 ezer alkalmazottat foglalkoztató ZF konszern Komáromban is telephelyet létesített, mivel elmondásuk szerint nem a munkásokat kell utaztatni, hanem inkább közelebb jönni a potencionális munkaerőhöz. A fizetés nem minimálbéres, a kiegészítőkkel együtt bruttó 1100 euróig terjed, továbbá 13. és 14. fizetést is kínálnak. Júliustól már Komáromban dolgozik az adminisztratív csapat, fokozatosan veszik fel az embereket, hogy betanulhassanak a januári kezdésig. Komáromot komolyan veszik, amit az is bizonyít, hogy már most is támogatnak bizonyos városi rendezvényeket.


A munkanélküliségi mutató az elmúlt három évben jelentősen megváltozott Komárom térségében. A több mint 10 százalékos zuhanás után jelenleg 6 százalék körüli a munkanélküliségi ráta járásunkban, ami még akkor is jól hangzik, ha tudjuk, hogy tartalmaz némi kozmetikázást. Némely szakközépiskolások végzősei körében nulla százalékos a munkanélküliség. Ennek az eredménynek több összetevője van, az viszont bizonyos, hogy jelentősen változott a munkalehetőségekkel kapcsolatos helyzet. Már nem az a kérdés, hogy talál-e valaki munkát, hanem az, hogy az igényeinek (főleg fizetés) megfelelő munkát talál-e?

Nem csak álláslehetőség van, hanem olyan területek is, ahol már jelentős a hiány, bizonyos iparágak már nem tudnak a piac igényei alapján bővülni. Az építőiparban a cégek nem tudnak eleget tenni a keresletnek, a gyárakhoz Dél-Komáromban már munkásszállót és idecsalogatott munkaerőt terveznek. Vannak szakmák, amelyek hiánya már fennakadásokat is okoz, állandó irántuk a kereslet. Már senkit nem lep meg, ha ukrán orvos vizsgál ki minket a kórházban, de szerb munkásokkal és távolról érkező buszsofőrökkel is egyre gyakrabban találkozhatunk.

Az építkezéseken megjelent egy új jelenség, ez pedig a kerítő személye. Nagyobb városokban már teljesen megszokott, de Komárom környékén is előfordul valamilyen formában a jelenség. A kerítő munkásokra vadászik, kis pénzbeli ráígéréssel próbálja elhalászni a „melósokat”. Az építkezéseken személyesen szólítják meg az ott dolgozókat, hogy menjenek át egy másik céghez. Persze a pénz beszél, így egyre nagyobb a vándorlás. Sok helyen ezért csúsznak az építkezések és kúsznak feljebb az árak. A városi hivatalnak június és július környékén már nagy nehézség kivitelezőt találni kisebb (20-30 ezer eurós) építkezésekre, mert mindenki túlterhelt, nem győzi a munkát, sok esetben borítékolható a késés.

A munkapiac pár év alatt jelentősen átalakult és további fejlesztések kopogtatnak Komárom kapuján, a Duna déli partján meg már most telített a helyzet. A változó kép átalakítja a piacot, növelheti a béreket és remélhetőleg így több komáromit sikerül majd hazacsalogatni. Jó látni, hogy most már nem csak minimálbéres munkahelyek érkeznek, hanem olyan felelősségteljesen működő gyárak, akik hosszú távon gondolkodnak. Nem kizsigerelt munkásokkal akarnak olcsók lenni, hanem elégedett és szakképzett munkaerőre alapozva szeretnének dolgozni.
A növekvő bérek természetesen nagyon jó hírnek számítanak, azonban maguk után vonják a drágulást is. Komáromban már nagy a verseny a jó szakácsokért és pincérekért, így a szolgáltatások ára elkerülhetetlenül emelkedni fog. Ez viszont jótékony hatással lehet a színvonalra, mivel ehhez magasabb követelmények is társulnak majd. A növekvő vásárlóerő új vállalkozásoknak is teret nyit, amivel tovább javulhat a gazdasági helyzet.

Jó lehetőség előtt áll a város, amikor határozottan folytatni kell azt az irányt, ami pár éve elkezdődött. A város közvetve tud munkahelyet teremteni, elsősorban a körülmények kialakításáért tehet. Fontos az átlátható és tisztességes feltételek biztosítása a befektetni vágyóknak, és a rugalmas tájékoztatás, ami – különböző kiadványokon keresztül – jelenleg hét nyelven adott. A helyi vállalkozások esetén is kulcsfontosságú, hogy a versenyhelyzet tiszta legyen, ne egyik vagy másik haveri kör nyomja le a másikat. A tiszta játékszabályok közép és hosszú távon mindenkinek az előnyére válnak. Ha ezeket a lehetőségeket most megfelelően kezeljük, úgy Komárom végre nagyobb sebességre kapcsolhat.